makina-lluksoze.JPG

Shqiptarët deri në ditët e sotëme kanë shijuar cilësinë e makinave lluksoze me çmim të favorshëm. Një nga shkaqet kryesore të kësaj ka qënë tregu i mirë i makinave të përdorura dhe tregëtarëve që punojnë në këto tregje.

Në të vërtet njerëzit që kanë vendosur për të blerë një makinë të përdorur kanë disa mënyra.

  1. Tregëtarët e makinave të reja:

Edhe tregëtarët e makinave të reja mund të kenë makina të përdorura. Ata i marrin ato për shkaqe të ndryshme. Një prej tyre është shkëmbimi apo politika të kompanisë për të cilën ata punojnë. Me këta tregëtarë është e mira që të kërkoni garanci shërbimesh 1-6 muaj. Kjo nuk do të thotë që ju do të paguheni për keqpërdorimin e makinës por për difekte që ju nuk i keni zbuluar që në fillim.

Kjo praktikë është e vështirë për tregun shqiptar sepse lë shumë hapsirë për abuzim. Por realizohet nëse paletë bien dakord për një qëndër servisi që e marrin parasysh të gjitha palët ose të zbresin garancinë për 7 ditë. Kjo është diçka që është shumë relative për realitetin e tregut shqiptarë dhe metalitetin këtu.

  1. Tregëtarët e Makinave të përdorura

  2. makina-nga-tregetare.JPG

Në shqipëri egzistojnë tre lloje shitësish të makinave të përdorura.

Lloji i parë janë tregëtarët që punojnë me Gjermani-Hollandë por kryesisht me Gjermaninë. Kjo për vetë faktin se Gjermania ka prodhim të madh makinash në disa marka kryesore siç është Mercedes-Benz, Volswagen, BMW etj dhe ka një treg relativisht të madh të makinave të përdorura.

Thuhet se makinat që vijnë nga Gjermania janë më të mbajtura dhe kjo argumentohet me faktin e vetë kujdesin e popullit gjerman dhe me rregullat strikte që kanë në kontrollin e gjendjes të makinës. Por ky nuk është regull absolut për vet faktin se makina është një mjet me afat të cakuar përdorimi.

Lloji i dytë janë tregëtarët që punojnë me Italinë. Ky grup tregëtarësh kanë makina më ekonomike dhe për këtë arsye ata shesin edhe më shumë makina. Popullit italian u ka dalë nami që i keqpërdorin makinat por ky nuk është rregull absolut dhe gjendjen e makinës e tregon edhe viti i prodhimit edhe mekaniku juaj.

Lloji i tretë janë tregëtarët që i blejnë makinat në Shqipëri dhe i shesin po në Shqipëri por me një çmim pak më të lartë. Këta persona janë të aftë të dallojnë makina te mira dhe për këtë paguhen apo marrin të drejtën ta shesin një makinë me fitim.

Shitësit e makinave të përdorura abuzojnë dhe e teprojnë me tregëtarët e makinave të reja por kjo gjithmonë varet nga shitësi. Duke ditur që tregu ka vend për të gjithë sidomos kur përdoren mashtrime për njëri-tjetrin në mënyrë që të ngrihet një palë e të ulet pala tjetër. Por kjo moralish dhe etikisht nuk është e saktë.

Kur blini makina të përdorura nga tregëtarë këshillohet të kontrolloni edhe besueshmërinë e tregëtarit.

E mira është që të njihni klientët e mëparëshëm të këtij tregëtari dhe të kontaktoni këta për problemet që kanë hasur me këtë tregëtar. Kjo nuk mund të jetë provë e saktë nëse të gjitha numrat ia merrni direkt tregëtarit sepse mund të të jap numrat e klientëve të kënaqur. Në këto raste një prej zgjidhjeve më të mira është të pyetet një palë e tretë siç është GjejMakina.com. Është e pëlqyeshme që ta keni mekanikun me vete dhe ta paguani mirë që ta vendosni përpara përgjegjsisë

 

 

3)Reklamat në Gazata dhe Internet nga Shitësit Individual

makina-nga-individe.JPG

Në Shqipëri edhe tregëtarët e makinave vendosin njoftime në gazetë edhe internet. Këtë mund ta dalloni nga targat e makinës apo kur ju thotë në telefon që ajo makinë është shitur dhe kam një të njëjtë si ajo. Ju mund të shikoni edhe doganën apo ta pyesni edhe vetë personin. Këto reklama mund të kenë probleme me informacionin sidomos kilometrazhi dhe sa naftë harxhon dhe më pak tek opsionet. Konfirmojini mirë këto makina përpara se të shkoni t’i shikoni sidomos kur janë larg. Kjo është mënyra më e mirë për të kursyer shpenzimet e ndërmjetësimit por kjo nuk ju garanton cilësi të makinës. Ju mund të bëni disa sqarime kryesor në telefon dhe pastaj të shkoni të bëni verifikimin dhe dokumentat e makinës.

Bashkë me makinën këshillohet që të vlerësoni edhe personin që e shet makinën sepse një njeri i kujdesshëm dhe i rregullt ka shumë mundësi që të ketë një makinë të rregullt, psh një mësues që ka blerë një makinë të re etj.

Kontrolloni dy herë pronësinë e makinës.

Këshillohet që mekaniku ta kontrollojë makinën mirë sespse nuk ke mundësi të ankohesh në të ardhmen dhe gjykimi i tij duhet të ketë idenë se si duhet të jetë makina jo si është.

Është mirë që të shikoni gjithë tregun për makinën që dëshironi dhe të keni një ide të qartë për çmimet.

Shitësit individual kanë çmime më të larta në përgjithësi sepse kanë arsye dhe qëllime të ndryshme.

Kontrolloni kilometrazhin me vitin e prodhimit bashkë dhe shikoni nëse ka librezë shërbimesh.

Në të njëjtën mënyrë edhe gjendjen e përgjithëshme të makinës.

 

Si përfundim, dija është mburojë për ju, është një mjet i mirë për negociata dhe armë e mirë për të blerë një makinë të përdorur.