Targat e reja

by on Shtator 2, 2010 / 10 675 lexime

Shpërndaje
Targa e re

Targa e re

Sot u dha lajmi që Shqipëria do të kalojë në ndryshmin e sistemit të targave.

Sa  u kuptua për momentin nuk do të ketë detyrim nga qytetarët të ndryshojnë targat që kanë.

Targat e reja do të zgjidhin disa probleme që kishin targat e vjetra.

Ato përballojnë numra të shumtë duke menduar që seria e targave egzistente të Tiranës ishte duke mbaruar.

Edhe pse nuk është detyra jonë por çështja e targave duhet studiuar mirë e jo një herë në 20 vjet ndrysho sistemin e targave.

Sistemi studiohet mirë shikohet se ku janë tendencat e shteteve që kanë këtë model targe dhe nuk jepet një zgjidhje provizore.

Targa duket si targë e sistemit francez. Ngjyra blu e targave ngelet një tendencë europiane, edhe pse përputhet me ngjyrat politike të një partie apo tjetre.

Targa e re

Targa e re

Thuhet që në Europë targa është e pronarit dhe jo e makinës. Ka prej shteteve që duan të aplikojën për një targë që është e lidhur dirket me numrin e sigurimeve të personit. Dmth një targë deri në vdekje.

Është vënë re që njerëzit i ndryshojnë targat vetëm për tu dukur që ja unë makinën mund ta kem sjellë nga jashtë vendit apo e kam blerë së afërmi. Është diçka pskikologjike që disa njerëz që vetëm duan të duken i bënë të ndihen mirë. Në fund të fundit ata konkurojnë të tjerët me këto gjëra ose duan t’i mashtrojnë të tjerët.

Ka prej atyre që i blejnë targat vetëm që të ketë një kombinim të bukur. Tani me sistemin e ri do të ketë më shumë targa për të shitur. Sistemi i vjetër kishte më pak mundësi. Kjo do të bëjë që të ulet çmimi i targave në shitje.

Ka prej tregëtarëve që edhe pse makina ka ardhur nga Italia apo Zvicra i vendosin targa Gjermane. Ose nuk duan ti lënë pa targa sepse i përdorin vetë si makina ose duan të përdorin imazhin e mirë të makinave gjermane. Gjithësesi targa ngelet një mjet zyrtarë identifikimi.

Çfarë mendoni për targat e reja?

Sa rëndësi ka kjo për shitësit dhe blerësit e makinave?

A do ishte më mirë që me daljen e targave të reja të kishte edhe një ulje taksash qoftë çmime reference apo të taksës së re? (Të paktën do të ishte një lajm i mirë për t’u shpërndarë)

Lajmi i shpërndarë nga Ministria e Punëve Publike dhe Transportit:

Bazuar në nenin 100 të Kushtetutës, ligjit nr.8378, datë 22.07.1998 “Kodi Rrugor i Republikës së Shqipërisë”, të ndryshuar dhe Rregullores së Këshillit (EC) Nr.2411/98, datë 3 Nëndor 1998 “Mbi njohjen në trafikun ndërkombëtar të shenjës dalluese të shtetit anëtar në të cilin mjeti motorik dhe rimorkiot e tyre janë regjistruar”, Ju propozua Keshillit te Ministrave, ndryshimi i vendimit nr.153, datë 07.04.2000 i Këshillit të Ministrave “Për miratimin e rregullores së zbatimit të Kodit Rrugor të Republikës së Shqipërisë”, të ndryshuar.
Ndryshimet e kërkuara janë të domosdoshme për disa arsye kryesore:
 1. Kombinimi i shkronjave dhe numrave në targat e mjeteve rrugore dhe rimorkiove të tyre, (TR 0000 A) sipas pikës 1, neni 248 dhe Shtojcës X, të vendimit nr.153, datë 07.04.2000 ë Këshillit të Ministrave “Për miratimin e rregullores së zbatimit të Kodit Rrugor të Republikës së Shqipërisë”, të ndryshuar, është në përfundim.
  Aktualisht jemi në shkronjën U dhe mbeten vetëm shkronjat X dhe Y. Kjo kërkonte detyrimisht ndryshimet e propozuar në kombinimin e shkronjave dhe numrave (AA 000 AA), pra ndryshimin e pikës 1, neni 248 të Rregullores së zbatimit të Kodit Rrugor.
 2. Rregullorja e Këshillit (EC) nr.2411/98, datë 3 Nëndor 1998 “Mbi njohjen në trafikun ndërkombëtar të shenjës dalluese të shtetit anëtar në të cilin mjeti motorik dhe rimorkiot e tyre janë regjistruar”, në Aneksin “Specifikimet për shenjën dalluese të regjistrimit të një shteti anëtar të BE e vendosur në pjesën e majtë sipër të targës së regjistrimit”, përcakton:
  – modelet e targave (me një dhe dy rreshta);
  – detyrimin e vendosjes së emblemës dalluese të shteteve anëtare të BE, me të gjithë elementët e saj dhe me ngjyrat respektive (sfondi me ngjyrën blu, yjet me ngjyrën e verdhë dhe simboli i shtetit anëtar të BE me ngjyrë të bardhë ose të verdhë);
  – kompozimin dhe dimensionet e elementëve të emblemës dalluese të shteteve anëtare të BE.
  Në kuadër të detyrimeve të kësaj Rregulloreje të Këshillit (CE), u miratua ndryshimi I emblemës ne targat e Republikën e Shqipërisë, pra ndryshimi i pikes 1, neni 246 dhe nenit 250 te Rregullres se zbatimit te Kodit Rrugor, duke e përputhur plotësisht me detyrimet e kësaj Rregulloreje, me të vetmin ndryshim (të përkohshëm, deri sa të bëhemi vend anëtar i BE) që në vend të yjeve të vendosim shqiponjën me ngjyrë të bardhë.
 3. Targat e regjistrimit të mjeteve rrugore, rimorkiove, makinave bujqësore dhe teknologjike aktualisht janë të njëjta, gjë e cila ka lënë shteg për abuzime. Kjo është vërejtur në përdorimin e targave jo në mjetin e regjistruar (p.sh. është regjistruar rimorkio dhe është përdorur në autoveturë apo kamion, etj). Për të eliminuar këtë, kemi bërë modele të veçanta për: targat e regjistrimit të mjeteve rrugore, targat e rimorkiove, targat e makinave bujqësore dhe teknologjike, etj. Mendojmë se kjo ndarje e modeleve të targave do të ulë në një masë të kosiderueshme abuzimet me vendosjen e targave në mjetet e paregjistruara.

Propozimet e kërkuara në projekt-vendim për kombinimin e ri të shkronjave dhe numrave në targë, do të zgjidhjin problemit e prodhimit te targave të tjera. Me ndryshimin e emblemës në targë, vendi ynë plotëson njëkohësisht dhe detyrimet e përcaktuara në Rregulloren e Këshillit (EC) nr.2411/98, datë 3 Nëndor 1998 “Mbi njohjen në trafikun ndërkombetar të shenjës dalluese të shtetit anëtar në të cilin mjeti motorik dhe rimorkiot e tyre janë regjistruara.

Bashkëngjitur modelet e targave.

http://www.mppt.gov.al/

Tiranë 2 Shtator 2010

Comments

persa i perket targave te reja nuk kam verejtje poer do te ishte me mire te nxirret ligj per vendosja e marmitave katalitike pasi ehte e domosdoshm

mir targat jan shum mir por ai ligji te hiqet se njerzit nuk po marin dot makina si domos shtresa e ulet keshtu qe qeveria te mendoj pak per keta

Po lexoja materialin tuaj per targat e reja dhe kisha disa verejtje.
Menyra e te shprehurit le per te deshiruar, ka gabime grmatikore.
Materiali me duket jo si njoftim dhe opinion i denje per nje faqe interneti, por si nje muhabet midis shkoesh ne nje kafene.
Gabime gramatikore:
-nuk do të ketë detyrim nga qytetarët…
thuhet per qytetaret, sepse detyrimi vjen NGA oragni kompetent PER qytetaret.
-Edhe pse nuk është detyra jonë por çështja…
perpara POR perdoret presje.
-Sistemi studiohet mirë shikohet se ku janë tendencat…
perpara shikohet duhet perseri presje, sepse kemi renditje te disa gjerave.
-Targa duket si targë e sistemit francez…
fjala targe perdoret dy here brenda nje fjalie dhe kjo vret veshin kur lexohet.
-Ne shqip thuhet Evropiane jo Europiane
etj.
Gabime ne menyren e te shprehurit:
-Sot u dha lajmi…
me mire do te ishte Sot u njoftua…
-do të kalojë në ndryshmin e sistemit të targave…
do te ishte me mire -do te ndryshoje sistemin e targave.
-duhet studiuar mirë e jo një herë në 20 vjet ndrysho sistemin e targave.
Kjo eshte tipike menyre e te shprehurit sipas zhargonit te kafeneve.
do te ishte me mire: duhet te behet nje studim i mire qe te mos kete probleme ose te mos kete ndryshim te shpeshte te sistemit te targave
etj.
Sipas meje duhet te ndryshoni redaktorin e shkrimeve apo ate i cili i shkruan, ose te beje nje kurs intensiv te gramatikes, sepse nuk i paska mjaftuar mesimi i gjuhes shqipe ne shkollen tete-vjecare

ore me kto targat sdallohet boti nga eshte ishin mire ato te para te bukra me flamurin e kuq

un ne fakt nuk kam shum per te than po edhe mir kan ba me tarka edhe jo te bukura po te ishin ma te vogla pak si targa edhe te ishte ne fund si e ka it, se si targat it. jan te ishte si persh;AA000Tr qe me e dit si qytet , gjithmon mendimi jem.
faliminderit.

per mendimin tim ndryshimi i targave nga qeveria ka dy probleme
1.pse qytetari duhet ta blej te njejten targe kur e ka paguar njehere vetem ndyshohet per te pasuruar buxhetin e shtetit.
2.ne jemi shqipetare por flamuri kombetar nuk behet me bindje politike nga te kuq qe eshte ta kthesh blu. faleminderit

me duhet te them qe targat e reja jane bere per afekt te mbarimit te germave.dhe si element per te hyre ne BE.ndryshimi i targes nuk eshte detyrim po preferemciale.te targat kurr nuk ka pas cmime per nr te zgjedhur jan disa tregtar diletant qe e bejne te klientet.dhe nuk me vjen mire faqja juaj shprehet kshu.bluja eshte ngjyra e BE e sistemi frances eshte unik.targa ne pronesi eshte vetem ne angli se kane kodin rrugor te tille.

flisni e flisni ,por me cfare cmimi paguhet kjo, eshte A-ja per nivelin tone ekonomik,breket na varen e keni hall ngjyren e flamurit etj e etj…

kot fare targat nuk bejne nje leke na detyron shteti te behemi te gjithe demokrat dhe eyropian ndersa qeveritaret per veten etyre nuk paguajne as edhe nje lloj takse (shume e pa drejte)mendimi im FLM.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *